Jump to content

If you receive an influx of emails from the forum, please disregard as they are cached.  Our email provider changed server settings without notifying us.  The new settings have been applied so normal mailings should resume, per system settings and user preferences.  This includes new account signup validation emails. - Updated: 06/11/2022 2:48PM PST

_______________________________________________________

Due to a hardware failure on the hosts systems, all posts and messages created between May 26th and Jan 13th have been lost. Additionally, if you joined the NPORA Forums community during that time, you'll need to re-register. -NPORA Mod Team *Updated: 05/19/2022 12:15AM PST

bigspanner

Members
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

About bigspanner

  • Birthday 02/16/1955

Previous Fields

  • Your Pathfinder Info
    d22 twincab
  • Place of Residence
    Bendigo
  • Mechanical Skill Level
    I Own A Shop Or Work As A Professional Mechanic
  • Your Age
    45+
  • What do you consider yourself?
    Weekend Warrior
  • Model
    Other/Unknown
  • Year
    2014

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Victoria
  • Country
    Australia

bigspanner's Achievements

NPORA Newbie

NPORA Newbie (1/5)

0

Reputation

  1. Just to help this is my mechanical background. Trained as an auto elec back in mid 70"s. Ran speedway for 5 years around the same time doing all my own mech work. Have also done 3yrs Mechanical engineering at uni about the same time. Worked in local auto shops for about 10 years as leading hand and head mech. Have had the opportunity to design and modify camshafts under tutelage of a ford design mech engineer. Mainly for speedway use. So I have a rough idea how motors should work. Be fuuu if it helps in this situation though.
  2. Yeh still the same old girl. had her 20 odd years now and now just becoming one great head *my "vocabulary" is so small*. If it weren't mine I wouldn't mind so much but now shes got me totally baffled. Definitely not loosing comp when running just not firing. Ign timing good just doesnt want to suck on that side. Cant see anything that should stop it but something obviously is. Well off to check re check everything again. Not hopeful but will persevere.
  3. After replacing the RH head gasket on my VG30e I now find that I have minimal to zero induction pressure on the RH bank of cylinders. What is really doin my head in is that there is good cold starting compression on 1 3 and 5 of around 160 lbs/ sq inch. Have replaced timing belt and all the valve train appears to be timed correctly. Cylinder bleed down show b/w 5 10 % on all 3 cylinders, Ignition timing appears to be spot on. Have replaced lifters inspected cam, all OK. hence good comp and bleed down. There appears to be good exhaust flow from each cylinder. Hence my hugh headache, Why wont it suck on the RH bank. LH bank which remains untouched has great induction suck. Anyone any ideas as to what maybe happening here. Motor can be conviced to run on 3 cylinders on the RH bank. I know of 3 highly experienced mechs and 1 race motor builder who are as confounded as I am. WTF??
  4. Hanks guys. No Im not sure on fuel reaching this bank. Car runs a single gas carbie(LPG) Hence no liquid or moisture to check with. Carbie is situated in the flex line between the throttle butterfly air cleaner. So if any cylinders get fuel then all should get fuel unless mthe is some way ti prevent this from happening. And NO I didn't leave rag stuffed in the RHB ports.
  5. HI Bob here. New to this forum but been around. I am an old semi retired mech and auto elec. 40+ yrs of experience. Recently replaced the RH head gasket on my old D22. 500,000km on the clock and first major repair ever. Old girl has been converted to dedicated gas 20 odd yrs ago. Was still running fine but dumping water like no tomorrow. Finally had to go in and work on my own and shops ride. Rebuild went like a dream. Nice and clean inside being gas. Head dead flat and only required minimal work on the all valves to get them to blue. After rebuild old girl was very reluctant to start. With some major coaching finally fired up. Ran a bit rough as was to be expected for a while but did not clean up. On further examination I discovered an amazing problem. She was only running on the 3 cylinders of the LH bank. Have checked ignition. Great spark @ all RH plugs. Timing spot on. Valve timing on mark.(rechecked 3 times.} Compression good. Plugs wired correctly in sequence. System water tight to 20 pd. So in essence. Good spark. Good compression. Timed correctly. Ignition and valve train, Good fuel supply. Runs a single point gas carbie. NO gas No go anywhere, NO POWER OR COMBUSTION ALL RH CYLINDERS. RH exhaust stone cold after a few minutes running, No variation to eng speed when plug leads disconnected either singularly or all together. noticeable power drop whenever any LH plugs dropped out. Various new plugs. Now I normally get all the headaches to fix from the young guys around here so to have this occur on my own ride is literally doing my head in. Anyone else ever struck this type of problem or got any plausible ideas to remedy this one. HELP ???? ## ***

Welcome to NPORA Forums

 

Please register to gain full access to the forum.

Make sure you read the Forum Guidelines and don't forget to post a new intro in the New People Start Here! section, to say hi too everyone.

 

-NPORA

×
×
  • Create New...