Jump to content
Sign in to follow this  
mikestewart395

ECU code 51. Injector circuit. Help

Recommended Posts

I ran the diagnostic, I got code 51 , injector circuit. Makes sense as it is hard starting sometimes. Anyone know more info on this code and what I need to do to begin fixing this issue?

Share this post


Link to post
Share on other sites

That comes down to harness connector or injector. I'd start by checking the passenger side wher it is easy, you have a 50% chance of getting lucky. Check the wiring harness visually for any possible damage, check each injector connector for corrosion/integrity and check the pins on the injector with a multimeter for resistance, It should be 10-14 ohms.

 

Check out Diagnostic procedure #35 on page 108 of the FSM, EC-108. It has all the harness test specs as well.

 

B

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks. Will check that in the morning.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was just thinking, it may be a loose connection. As I said before, it hard starts sometimes, other times it will fire right up. Road and engine vibration could be shaking something loose.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'll add, when testing the injectors for resistance, make sure the terminals on the injectors are good and clean before you rule them out as faulty!!! I "had to" replace two injectors, well, once I had them out, and scraped the terminals with a flat screwdriver, magically they showed the proper resistance!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did you ever find out the problem? I have the same issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The day after I replaced the injector I took it to work, it went into limp mode on the first stretch. At lunch I drove it and I let it rev up tp 5k rpm. I am thinking the ECM needed a restart or something. Then I ran out of gas, lol. Now it is still sitting in timeout, I should be done repairing the fuel sending unit tonight. Thank you JB Weld!!!!! That stuff is awesome. But after I got it back to work I took it in the woods and turned it loose and it was running good. Not confirmed 100% yet, but it was doing good at the time.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine worked too. I followed instructions on how to diagnose the 6 injectors through the harness and isolated injector # 4. She's all good now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

Welcome to NPORA Forums

 

Please REGISTER to gain full access to the forum.

Make sure you read the Forum Guidelines and don't forget to post a new intro in the New People Start Here! section, to say hi too everyone.

 

-NPORA

×
×
  • Create New...