Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'squeal'.

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • NPORA Announcements
    • NPORA Announcements
  • General Topics
    • Forum Guidelines
    • New People Start Here!
    • General Forums
    • Truck of the Month
    • The Garage
    • Off-Topic
    • Solid Axle Swaps, Hardcore Custom Fab
  • Pathfinder Discussion By Model Year
    • 86.5-89 WD21 Pathfinders
    • 90-95 WD21 Pathfinders
    • 96-2004 R50 Pathfinders
    • 2005-2012 R51 Pathfinders
    • 2013-Present R52 Pathfinders
  • Classifieds
    • NPORA Vendor Section
    • Services
    • Parts For Sale
    • Free Parts
    • Parts Wanted
    • Vehicles For Sale
  • Regional Areas
    • United States
    • Canada
    • Central/South America
    • UK - England
    • European Nations
    • Russia
    • Japan/South Seas
    • Australia/New Zealand
  • Community Corner
    • Trail Run/Events

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Location


Interests


Your Pathfinder Info


Place of Residence

Found 1 result

  1. K, so I put a vg33e in my 1993 4x4 auto recently and I've been fine tuning it for about a couple of weeks. A while back I snapped off my last ignition key in the passenger door lock. I managed to get the busted off keyed portion out of the lock cylinder and stuck it in the ignition cylinder, then used a flathead to start it and turn it off. The ignition cylinder started to stick, so when I turned it to the starter trigger mode it wouldn't spring back to run and it kept the starter engaged until I manually turned it back to the run setting. This put a lot of wear on the starter, and I became very worried about the flywheel. I finally put in a new ignition cylinder, but not an oem one that goes on the steering column, but a generic one for lawnmowers and four wheelers, i guess. It took me a while to get the wires right, but I drove the truck around for a week with this setup and it seemed to work fine, except i couldn't get the tranny control module to perform the diagnostic process and that's currently irrelevant. I was driving it yesterday and it started making this loud squeal or screech. I pulled into a gas station and shut it off, then tried to start it again. It made squealed and I think it shuddered while the starter was engaged... It didn't really sound like a belt squeal so I consulted my dad and we decided it was probably the starter gear not retracting and interfering with the flywheel, producing the clacking and the squealing. I went and bought a duralast gold starter, all new components, and put it in. This was a massive pain with the header on, and the new starter had a bracket for the trigger plug that was in the way, but I'm not here to complain about that. It started right up and sounded fine at first, but when I backed up the slight hill and put it in drive it started clacking and squealing again, just like before. Unfortunately I don't remember if it started when I put it in gear, when I gave it some gas, or at another point. It also seemed to have a distinct lack of power, but it had a power loss problem before this which I've been trying to fix. I think it still has exhaust leaks in the new system i installed. The rattling could be caused by the fact that the passenger side header isn't in the Y-pipe flange at all, but held in place by a plumbing band clamp (i know, I know, I'm getting there...). It had a subdued clack before which I attributed to the loose exhaust connection, but it's worse now. Additional information: *once it started making the noise it continued in neutral and park, only stopping when i killed the motor *the ac was off and i wasn't steering the whole time, so i doubt it's the ac or power steering pump belts or pulleys So I need to get some opinions. Do you guys (and/or girls, I'm not picky about advice) think my torque converter is loose from the flywheel? Or the flywheel is loose from the engine? I didn't change the flywheel on the engine i swapped in, it's the original one from the 3.3. I'm almost completely certain that I indexed the torque converter to the transmission correctly, but it did take me a few tries, so maybe I damaged something then? Or is it probably just a squeaky alternator pulley/belt and the exhaust rattling? I didn't check any belts when I was there, i got freaked out and came home to check my favorite forum and have some chocolate coffee beans... I've been driving it for a few weeks since I first started the new 3.3 (not really new, but about 50,000 miles from a Japanese fleet Frontier) and it hasn't made any crazy squealing sound before. It's been shifting fine, though a bit late occasionally and some odd downshifting, but I figured that was because of the pinched vacuum lincoming off the air intake tube and the exhaust leaks. I was under the impression that if I hadn't properly indexed the torque converter and bolted it to the flex plate the tranny would have self destructed when i first started the swapped engine, or first put it in gear. I even pulled a 6000lb Plymouth Trailduster about three miles on hills two weeks ago and it pulled it like a champ. I've been testing it against more and more difficult tasks and it just kept running better and better, and then this happens. I would really appreciate it if anyone had any idea of what's going on with my truck.
×
×
  • Create New...